Ny lag kan begränsa friheten på nätet ytterligare i Ryssland

1:03 min

Ryska parlamentet duman överväger en ny lag som kommer att minska friheten på internet ytterligare. Om lagen antas förbjuds tjänster som gör det möjligt att kringgå blockerade sajter.

Redan i dag är det ryska nätet hårt kontrollerat och en censurmyndighet Roskomnadzor beslutar dagligen om nya blockeringar. Det kan handla om sidor som anses extremistiska eller nyhetssajter.

Särskilt hårt gäller restriktionerna rapporteringen om Ukraina, det är bland annat förbjudet att säga att Krimhalvön är ukrainsk och inte rysk. Oberoende mediers möjligheter har beskurits kraftigt i Ryssland, men nu kommer ett nytt lagförslag, som skärper censuren ytterligare.

Tjänster som VPN och Tor som gör det möjligt att komma åt sajter som är blockerade i Ryssland blir förbjudna om lagen antas. Ett första steg togs på fredagen, men det krävs tre omröstningar för att lagen ska bli verklighet.

De stora amerikanska bolagen Google och Facebook anställer nu personal, som enbart ska hantera situationen för sociala medier i Ryssland. Ett tecken på att företagen räknar med förändringar.