Tyskland välkomnar Macrons framgång

1:13 min

I Tyskland välkomnas framgången för Emmanuel Macrons parti i parlamentsvalet. Det tolkas som ett tydligt ställningstagande för reformer i Frankrike och Europa.

I Berlin hyllas valframgångarna för Emmanuel Macrons rörelse La République en marche av såväl kristdemokrater som socialdemokrater, vars traditionella allierade, Socialistpartiet, gjorde ett katastrofval.

Förbundskansler Angela Merkel sände hjärtliga gratulationer till Macron och betecknade resultatet i den första valomgången som en stark signal för reformer. Den nytändning som Macrons seger i presidentvalet för en månad sedan förebådade för de fransk-tyska relationerna och för utvecklingen av samarbetet inom EU, kan nu omsättas i praktisk handling.

Med sin första resa till Tyskland efter presidentinstallationen underströk Macron vikten av axeln Berlin-Paris och tillsammans med Angela Merkel presenterade han en rad initiativ för gemensamma investeringar och samarbeten i frågor som rör arbetsmarknad, skatter och säkerhet.

Med det tydliga stöd som nu även parlamentsvalet har gett Macron, får också de fransk-tyska regerings- och ministermöten som planerats till efter valet ett starkare mandat att fördjupa samarbetet mellan länderna och formulera en färdplan för att reformera Euro-samarbetet.