Över tusen gripna i ryska protester

1:40 min

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som greps i samband med nya demonstrationer mot korruption över hela Ryssland ska vara frihetsberövas minst 30 dagar.

Det beslutade en domstol i Moskva i kväll.

Över 1 000 personer uppges hittills ha gripits under protesterna.

Navalnyjs fru skriver på hans Twitter-konto att han greps i trapphuset på väg till demonstrationen i Moskva, men att det inte ändrar planerna. Samtidigt ska strömmen till kontoret ha kapats, så att internetsändningar därifrån brutits.

Omkring tusen personer samlades på Pusjkintorget för att börja tåga mot Kreml, men deras väg spärrades av polis med gasmasker som använde pepparsprej. Över 200 personer har gripits i Moskva, uppger nyhetsbyrån Reuters utsända.

Men enligt organisationen OVD-info, som dokumenterar gripanden vid demonstrationer, har 731 personer gripits i huvudstaden.

I S:t Petersburg har omkring 500 personer gripits i samband med protester, rapporterar Reuters

Samtidigt som landet firar helgdagen Rysslands dag har Aleksej Navalnyj manat till nya protester. I Moskva har organisatörerna fått tillstånd att hålla en demonstration utanför centrum. Men mindre än ett dygn innan dagens protester skulle börja uppmanade han folk att samlas på huvudgatan Tverskaja, som leder fram till Kreml, rapporterar Radio Free Europe.

I Novosibirsk har runt 3 000 människor samlats och mindre protester rapporteras från flera städer i ryska Fjärran östern. Åklagarmyndigheten säger att polisen kommer att agera mot alla som bryter mot lagen, enligt BBC.

– Det ska inte finnas något tvivel om att vi är beredda på alla tänkbara scenarier och att ordning kommer att säkerställas. Vi hoppas att allt ska ske utan provokationer, även om organisatörernas agerande till sin natur är provocerande, säger Vladimir Tjernikov, ansvarig för säkerhet i Moskva, till

Tiotusentals människor slöt upp till de senaste protesterna som Navalnyj arrangerade den 26 mars, då över tusen personer greps, även då fanns Navalnyj själv bland dem.

Demonstrationerna beskrevs som de största missnöjesyttringarna mot den ryska regimen på många år och många av demonstranterna skanderade krav på ett Ryssland utan president Vladimir Putin. Många som deltog var minderåriga som fötts under hans 17 år vid makten.

Antikorruptionsaktivisten Navalnyj — som säger att han ska ställa upp i presidentvalet 2018 — har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna inom Ryssland. Han har bland annat anklagat premiärminister Dmitrij Medvedev för korruption.

Rysslandsexperten Lilia Shevtsova beskriver gatuprotesterna som ett nytt och viktigt fenomen.

– Demonstrationerna är inte sanktionerade av myndigheterna. Trots att människor riskerar att bli gripna, går de ut och protesterar mot korruption och sviktande moral, säger Shevtsova som är knuten till brittiska tankesmedjan Chatham House, till TT.

– Det är Putins generation, till och med tonåringar, som har börjat demonstrera. De är osolidariska och misstänksamma mot Kreml, vilket är något nytt.