Eero Aarnio: Sittmöblernas Andy Warhol

6:54 min

Eero Aarnio, en av Finlands designikoner, har under mer än sju decennier experimenterat med idén om vad en stol kan vara och hur den kan se ut.

Eero Aarnio revolutionerade föreställningen om sittmöblerna genom att arbeta i plast och glasfiber. Hans stolar har organiska former och glada, knalliga färger. I sommar visas en utställning om hans långa karriär på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo.

Aarnio är mest känd för fåtöljen "Åskbollen", som presenterades på Möbelmässan i Köln 1966 och gjorde omedelbar succé.

"En stol är en sittmöbel men behöver inte se ut som en stol", är det koncept han arbetat efter. "Åskbollen" kom till när familjen flyttat till en ny lägenhet.

– Vi behövde en stol där hela familjen kunde få plats, säger han.

– Först blev den kvadratisk men så tänkte jag: varför inte rund, rund, rund? Och så blev det.

Senare vidareutvecklade han idén till "Bubblan" av genomskinlig akryl som hänger i en kedja från taket.

– Det var naturen  och dagsljuset som skapade den, säger han.

Den 85-årige formgivaren, som växte upp under knappa förhållanden i Helsingfors och bekostade sina studier genom att arbeta som skolfotograf, är fortfarande verksam. Han ritar sina skisser för hand och levererar dem i sin Porsche. Till vernissagen i Värnamo kom han i egen bil – av nostalgiska skäl, då han ofta bilade till Italien och stannade för att köpa skruvar och beslag i staden. Italienarna har alltid haft en förkärlek för hans futuristiska design.

– Det var två italienare som såg "Åskbollen" först och köpte rubbet, säger han. Nu har den tillverkats i femtio år och är den mest kopierade möbeln i hela världen, fortsätter han, inte utan en viss stolthet.