Samlingspartiet: Vi tolererar inga hatbudskap

2:06 min

I Finland faller regeringen sedan det blivit klart att Centern och Samlingspartiet inte ser några möjligheter att regera vidare ihop med högerpopulistiska Sannfinländarna.

Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo från respektive parti träffar sina riksdagsgrupper ikväll för att sätta igång processen att söka nytt regeringsunderlag.

Mitt ansvar är att se till att vi har en fungerande regering, som kan fortsätta främja tillväxt och ro i land våra viktiga reformer."

Så inledde statsminister Juha Sipilä presskonferensen som ett helt Finland väntat på under eftermiddagen, sedan han och finansminister Orpo twittrat ut beskedet att de tänker fälla sin egen regering. Detta efter helgens val av den kontroversielle Jussi Halla-Aho som ny ledare för koalitionspartiet Sannfinländarna.

Men det är inte bara Halla-Aho som har avgjort saken, Sipilä sade sig ha haft en öppen och konstruktiv diskussion med honom idag. Det är hela den nya partiledningen, som uteslutande består av Halla-Ahos anhängare och anhängare av en mycket stramare asyl- och EU-politik än vad som varit Sannfinländarnas politik i regeringen.

Att två av partitopparna är dömda för hets mot folkgrupp, Jussi Halla-Aho själv och viceordföranden Teuvo Hakkarainen, gjorde det i princip omöjligt för regeringen att på ett trovärdigt sätt fortsätta samarbetet.

– Vi tolererar inga hatbudskap och står för det okränkbara människovärdet, betonade Samlingspartiets Petteri Orpo under presskonferensen.

Men de hade också realpolitiska argument: Jussi Halla-Aho står för ett motstånd mot till exempel fördjupat försvarssamarbete i EU, en fråga som kommer upp i Europeiska Rådet i sommar. Och det faktum att Halla-Aho vill stanna kvar i Bryssel och leda partiet därifrån pekades också ut som ett försvårande problem.

Regeringsförhandlingar med andra partier har sannolikt redan börjat.

Kristdemokraterna och Svenska Folkpartiet är de två som anmält sitt intresse öppet. Ministrarna Sipilä och Orpo var noga med att inte favorisera någon, samtalen ska föras på bred front. Och sannolikt hoppas bägge partier också få en rad sannfinländska avhoppare till sig inom kort.