Kommunanställd delade dåd i Israel på Facebook – la till en smiley

1:55 min

En kommunanställd  i Eskilstuna som också sitter i ledningen på en moské har delat och positivt kommenterat ett filmklipp som visar vad som i Israel betecknas som en terroristattack.

Det handlar om en person som sitter i ledningen för den salafistiska Al Rahmanmoskén i Eskilstuna.

Personen har delat och positivt kommenterat ett filmklipp på Facebook som visar vad som i Israel betecknas som en terroristattack, när en lastbil mejar ned en grupp militärer.

– Jag blir bestört när jag ser att företrädare för moskéer gillar och sprider propaganda för terrorhandlingar, säger Isak Reichel som är generalsekreterare i Judiska centralrådet i Sverige.

Filmklippet visar hur en person kör in med en lastbil på en busshållplats vid ett populärt promenadstråk i de äldre delarna av Jerusalem, där det står ett antal militärer och väntar. Man ser hur människor mejas ned, och att lastbilen sen backar tillbaka och kör över de då liggande personerna en gång till.

Attacken som skördade fyra dödsoffer och upp emot ett 20-tal skadade bland militärerna inträffade i Jerusalem den 8 januari i år.

Samma dag delade personen i Al Rahmamoskén filmklippet vidare och la till en smileysymbol och texten feeling satisfied, och texten Allahu Akbar, Gud är större. 

Men varken personen i fråga, eller ledningen för Al Rahmanmoskén, tycker att han gjort något fel när han la ut facebook-uppdateringen. I en skriftlig kommentar hänvisar personen till Sveriges grundlag och att alla som bor här har rätt att fritt uttrycka sina åsikter. Han är kritisk till Israel och menar att filmklippet visar en krigshandling, och han inte tycker att de är så konstigt att soldater dödas i krig.

Att folk tycker något annat än vad jag tycker är väldigt vanligt, men det som är viktigt är att folk har rätt att yttra sig.

Personen är anställd i Eskilstuna kommun, där han har en tjänst där han ofta möter företrädare för allmänheten.

Han ser inte heller facebook-klippet som problematiskt i relation till sin roll som kommunanställd.

Personens chefer har under en längre tid känt till inlägget på Facebook. Han säger själv till P4 Sörmland att cheferna accepterar den och tycker att den är okej.

– Jag vill inte gå in på enskild medarbetarnivå utan jag vill hålla mig på en övergripande nivå. Kommunen arbetar mot våldsbejakande extremism, säger Marianne Hagman, som är chef för stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna.

Efter P4 Sörmlands avslöjande har nu mannen lämnat sin tjänst.