BORÅS

Finland räddar Borås från personalbrist

1:02 min

Idag gjorde 16 stycken finskspråkiga ungdomar sin första arbetsdag. För att undvika personalbrist inom våden har Borås stad istället sökt hjälp öster ut!

Idag var det första arbetsdagen för 16 nya finskspråkiga personer inom vården. Förra sommaren slogs det rekord i personalbrist och vissa avdelningar var tvungna att stänga, något som fick Borås stad att blicka öster ut mot Finland där det istället finns ett överflöd av arbetskraft.

– Jag tänker att det skulle vara ett jättebra äventyr. Jag ska utveckla min svenska, arbeta och upptäcka Borås, säger Toumas som är en av personerna som kommit till Borås.

Borås har samarbetat med en organisation som heter Nordjobb och den finska motsvarigheten till arbetsförmedlingen, och idag gjorde de sitt första pass.

– Det har gått otroligt bra, vi hade inte trott att det skulle bli så många, vi hoppas att de återkommer nästa år också och ska göra allt för att det ska bli så bra som möjligt, säger Christina Sjölin som är enhetschef för vård- och omsorgsboendet Distansgatan.