Höghus för svalor lyckad satsning

1:32 min

Höghuset för backsvalor i ett nedlagt grustag i Bredåkra nära flygflottiljen F 17 har blivit en succé.

Förra året häckade 26 par, i år är det dubbelt så många, och Sven Svensson från Naturskyddsföreningen i Ronneby är glad hyresvärd.
– Det är roligt att det har lyckats, för det är många inblandade, och det är ett pilotprojekt som jag tror vi är ensamma om i Sverige, säger han.

Fyra meter
Förutom Naturskyddsföreningen har Försvaret och Länsstyrelsen också bidragit till backsvalornas populära nya flervåningshus i Bredåkra nära flygflottiljen F 17 i Blekinge. Genom att bygga på en befintlig grushög har man skapat en fyra meter hög sandvägg där svalorna flyttat in.

Kräsen hyresgäst
Men svalan är en kräsen hyresgäst, så det är viktigt att högen får ligga till sig så att gruset blir riktigt tätt packat, och väggen måste vara helt spikrak.
– Annars kan boet bli plundrat, det kan slå ner en kråka som äter sig in till dem eller räven kan hoppa upp eller mården, säger Sven Svensson.

Liten svala
Backsvalan som är Sveriges minsta svala är fridlyst och har minskat kraftigt på många håll när alltfler grustag lagts igen. Och till nästa år ska högen i Bredåkra bli bredare för att hysa ännu fler husvilla svalor.

Och Sven Svensson hoppas nu att fler ska ta efter idén med höghus för att hjälpa backsvalan överleva.
– Vi ska lägga ut resultatet i naturskyddsföreningarna och till länsstyrelsen för att sprida idén i landet, säger Sven Svensson.