Älmhult

Inbrott i kommunhuset – 50 datorer stulna

4:50 min

Under natten mot tisdagen utsattes kommunhuset i Älmhult för inbrott. Datorer, mobiler och provtagningsutrustning har stulits och lokalerna har utsatts för skadegörelse.

– Det är väldigt trist. Under morgonen var det väldigt omtumlande, men it-avdelningen hade reservdatorer och fick fram dem snabbt. Efter två timmar var alla igång och arbetade. Vi lokaliserade om, säger kommunchefen Roland Eiman.

Tjuven, eller tjuvarna, har fått med sig minst 50 bärbara datorer, 2 mobiltelefoner och provtagningsutrustning från miljö- och byggförvaltningen. Lokalerna har även utsatts för en del skadegörelser. Inbrottet ska ha skett någon gång mellan klockan åtta under måndagskvällen och klockan sex på tisdagsmorgonen.

– Vi har rondering av Securitas men har inte fått någon rapportering från dem om att något ovanligt har hänt, berättar Roland Eiman.

Gick inte larmet igång?

– Nej. Det borde ha gått igång, så vi håller på och undersöker det.

Finns det någon risk att sekretessuppgifter har kommit ut?

– I stort sett inte. Om alla följer våra rutiner ska det inte finnas någon risk för det. Men alla håller på och dubbelkollar det.

Under dagen pågår inventering och polisen gör en teknisk undersökning. 

– När allt är klarlagt ska vi se över om det finns skäl att förbättra säkerhetsrutinerna. Och det känns det som att det finns, eftersom det här faktiskt har hänt, säger Roland Eiman.

Lyssna på intervjun med kommunchef Roland Eiman i ljudklippet ovan.