Nadja Jabar och Hasan Alhamwi. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Nadja Jabar och Hasan Alhamwi jobbar med att introducera och utbilda de nyanlända i Jobskills. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Jobskills gör det enklare för nyanlända att få jobb

1:13 min

För att underlätta etableringen på arbetsmarknden för nyanlända så presenterar nu Arbetsförmedlingen Jobskills. Ett digitalt verktyg där de jobbsökande skriver på sitt modersmål.

Hasan Alhamwi jobbar på arbetsfömedligen med att introducera och utbilda i Jobskills, och det finns ett stort intresse bland de nyanlända säger han.

– Det här ska underlätta och korta ner tiden och snabba på processen. När de får alla papper är de redo för arbetsmarknaden, säger han till P4 Värmland.

På Jobskills.se kan den arbetssökande lägga in sina erfarenheter, utbildningar och olika språkkunskaper men också få råd om hur man ska gå till väga för att validera sitt yrke, allt på sitt modersmål.

Uppgifterna används sedan som ett cv eller så gör man sin profil synlig och blir sökbar för arbetsgivare som är anslutna till tjänsten.

Raad Alchakarci som var en av dom som testade jobskills:

– det är bra. Min uppfattning är att det är enkelt när vi kan skriva på vårt modersmål. Det gör det ju enkelt för atbetsgivarna också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista