Danmark lägger ner skattemyndigheten

1:45 min

I Danmark har regeringen beslutat att lägga ner landets skattemyndighet, efter en lång rad skandaler under flera år.

– Danskarnas tålamod med SKAT är slut och därför har vi beslutat att lägga ner myndigheten, och bygga upp ett nytt skatteväsen, sa statsminister Lars Lökke Ramussen på en preskonferens idag.

Den danska skattemyndigheten SKAT är bara 12 år gammal, och kom till när nästan tre hundra lokala danska skatteförvaltningar slogs ihop till en central jättemyndighet. Och sen dess har skandalerna avlöst varandra. Bland annat lyckades myndigheten inte upptäcka och stoppa ett uppmärksammat svindleri som kostade danska staten många miljarder.

Under flera år har också en stor majoritet av fastighetstaxeringarna blivit fel, och ännu fler miljarder går nu till småhusägare som betalat för mycket fastighetsskatt. Dessutom räknade ett avancerat och dyrt IT-system för automatisk skatteindrivning så mycket fel att man tvingades skrota det härom året.

Vilket i sin tur innebär att myndigheten nu driver in delar skatten manuellt. Vilket i sin tur lett till att danskarnas skatteskuld till staten exploderat till 98 miljarder danska kronor. De flesta av de miljarderna erkänner SKAT dessutom att man aldrig kommer kunna driva in. Utöver allt detta har också danska Riksrevisorna kritiserat myndigheten för bristande räkenskap i år - för åttonde året i rad.

Så statsministern överdriver inte när han säger att tålamodet är slut. Det bekräftas av opinionsundersökningar, och inte många är förvånade över regeringens drastiska beslut. Nästa år läggs myndigheten ner i sin helhet och istället skapas sju nya myndigheter - var och en med en specifik uppgift.