DEBATT

Malin Crona: Att ge efter för hatare hör inte hemma i en demokrati

Förra veckan gjorde Sveriges Radio P4 Jämtland en granskning av Östersunds kommuns kostnader för hotellövernattningar. Bland annat intervjuades kommundirektören Anders Wennberg, som efter publiceringen fick motta mycket näthat. P4 Jämtland beslutade då att ändra rubriken i webbpubliceringen, något som frilansjournalisten Malin Crona tycker var fel väg att gå.

Förra veckan gjorde Sveriges Radio P4 Jämtland en granskning av Östersunds kommuns kostnader för hotellövernattningar. I en av artiklarna lyfte redaktionen fram en övernattning som kommunens högste tjänsteman, kommundirektören Anders Wennerberg gjort och satte rubriken: ”Östersunds kommundirektör sov på hotell i jobbet – en kvart hemifrån”.

Den som går in på P4 Jämtlands sajt nu hittar ingen artikel med den rubriken. Den har nämligen ändrats till ”Kommundirektör om hotellnätter: Ger effektivare arbetsdagar”

Redaktionen motiverar ändringen av rubriken med att ”Den här artikeln har ändrats i efterhand eftersom personer drabbats av näthat och grova påhopp efter vår granskning. Det är fullständigt oacceptabelt och något som P4 Jämtland starkt tar avstånd från, vi är ledsna för dem som drabbats.”

Jag blir förstås helt förfärad. Ja, det är hemskt att människor utsätter andra människor för näthat och påhopp.
   Jag har också läst den Facebookuppdatering som Anders Wennerbergs sambo, journalisten och komikern Karin Adelsköld, skrev om det inträffade, där hon på ett personligt sätt berättar om hatet som drabbade familjen efter publiceringen, men där hon också starkt ifrågasätter rubriken och vinkeln i artikeln.

Det är modigt att berätta om näthatet. I en senare uppdatering berättar familjen om hur vissa hatare, efter att de förstått hur familjen drabbats, hört av sig och bett om ursäkt. Och vi kan och ska alltid diskutera vad redaktionerna väljer att granska och hur vi väljer att vinkla våra publiceringar. Men när det går så långt att en redaktion motiverar ett publiceringsbeslut med att de tagit hänsyn till näthatarna blir det ett stort problem för demokratin.

Det har alltid funnits människor som betett sig illa. Det har alltid funnits mobbare som gjort poänger av att trycka ner andra, långt före sociala medier.
   När jag jobbade som kommunreporter på Norrtelje Tidning avslöjade jag att kommunens tidigare kommunalråd hade lyckats få över en miljon kronor extra i kommunalrådspension genom att underteckna ett papper att han hade varit kommunalråd i 12 år, fast han bara hade haft uppdraget i sju år.

Efter tidningens granskning fick jag höra berättelser om hur hans barn knappt kunde gå till skolan för att de andra eleverna var så elaka mot dem på grund av vad tidningen hade skrivit om deras pappa.
   Ett sådant beteende är så klart helt oacceptabelt. Men skulle vi ha låtit bli att skriva om det?

Skulle P4 Jämtland ha låtit bli att granska kommunens hotellnotor och inte ha skrivit om kommundirektörens övernattning? Och ska redaktioner verkligen ändra rubriker på sina artiklar för att någon blir utsatt för näthat?

Det finns säkert många saker som hade kunnat göras annorlunda vid publiceringen.
   Var till exempel redaktionen tillräckligt bemannad för att hinna ta bort hatkommentarer på sin Facebooksida? Karin Adelskölds inlägg antyder att det kanske inte var så. Vi vet att hat föder hat och att det gäller att snabbt ta bort oacceptabla kommentarer för att det inte ska komma fler.

Men att ändra rubriken på artikeln och hänvisa till att personer har utsatts för näthat är inte rätt väg att gå.
   Att ge efter för hatare hör inte hemma i en demokrati.

Denna text är ett debattinlägg och skribenten ansvarar för sina åsikter.