DEBATT/REPLIK

Ricky Karström: Självklart kommer vi att fortsätta granska makten

Förra veckan gjorde Sveriges Radio P4 Jämtland en granskning av Östersunds kommuns kostnader för hotellövernattningar. Efter att kommundirektören med familj fått utstå näthat på grund av publiceringen valde P4 Jämtland att ändra rubriken, vilket frilansjournalisten Malin Crona tycker är fel Hon skriver i ett debattinlägg: "Att ge efter för hatare hör inte hemma i en demokrati"
 Här svarar Ricky Karström, P4 Jämtlands kanalchef och ansvarige utgivare, på Malin Cronas kritik.

Självklart kommer vi även fortsättningsvis att granska offentlig sektor, näringsliv och olika slags makthavare.
   I måndags förra veckan publicerade vi en granskning av Östersunds kommuns internrepresentation. Granskningen resulterade i fyra inslag som sändes i radio och fyra webbartiklar. Ett grundligt och gediget journalistiskt arbete.

Efter vår granskning har kommundirektörens familj fått ta emot hat och hot. I vårt uppdrag ska vi å ena sidan följa konsekvensneutralitetsprincipen, å andra sidan ska vi värna privatpersoners integritet. Tillägget i artikeln handlar om att vi tar avstånd från hot och hat, på samma sätt som vi i vår moderering på sociala medier uppmanar till ett respektfullt beteende.

Intervjun med kommundirektören gjordes som uppföljning på huvudnyheten om kommunens internrepresentation och hotellnätterna på hemmaplan, där kommundirektören dels fick ge bakgrunden till kommunens policy och agerande och dels fick kommentera sin egen del, som innebar en hotellövernattning. Den huvudsakliga anledningen till att vi ändrat i artikeln är för att den bättre ska beskriva huvudinnehållet i intervjun och i vilket sammanhang den gjorts. Det tycker vi såhär i efterhand att vi borde ha gjort redan från start.

För att reda ut eventuella missförstånd kan jag berätta att inlägg om granskningen på vår egen Facebooksida modererades enligt Sveriges Radios regler för kommentarer och där var ingen kommentar hatisk eller av andra skäl sådan att vi har behövt ta bort den. Vi har följt kommentarsflödet och modererat svar från det att publiceringen gjordes.

Denna text är ett debattinlägg och skribenten ansvarar för sina åsikter.