Höjd ränta väntas i USA

0:57 min

I kväll svensk tid väntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve höja sin styrränta med 0,25 procentenheter till intervallet 1 - 1,25 procent. Men - höjningen är inte helt säker - Fed kan välja att avvakta till nästa möte - det säger den amerikanska ekonomen Jason Furman.

– Jag tror att centralbanken Federal Reserve troligen höjer styrräntan, men det är svårt att vara säker för de senaste inflationssiffrorna har varit lägre. Samtidigt är arbetsmarknaden stark.

Jason Furman forskar vid Peterson institute i Washington. Furman var tidigare ekonomisk rådgivare till president Barack Obama. Under sin tid i Vita huset fick han inte kommentera centralbankens arbete. Tanken är att regeringen ska sköta finanspolitiken - som skatter - och centralbanken penningpolitiken - som styrräntor.

Men USA:s nya president Donald Trump har i många frågor valt en annan linje. Jason Furman säger att det vore olyckligt och oroande om Trump skulle lägga sig i också penningpolitiken. Det skedde på 1970-talet och ledde till en hög inflation.

Oron för att Trump skulle vilja påverka penningpolitiken finns också hos den tidigare Fedchefen i Minneapolis Narayana Kocherlakota. När Ekonomiekot intervjuade honom nyligen sa han att det inte är förbjudet i lag för presidenten att lägga sig i - men att det skulle påverka centralbankens oberoende på ett ohälsosamt sätt.