Krönikör Ulrika Knutson: "Grisen vinner, vargen förlorar"

5:19 min

När jag var liten fanns en lek som hette Vargen förlorar. Jag tror att den kom från Gröngölingarnas handbok, och måste ha följt med som bilaga till Kalle Anka. Leken var lika enkel som dum.

Man tömde ut en ask tändstickor, och så tog du en sticka och sa Grisen vinner. Motståndaren tog en sticka och sa: Vargen förlorar, och så höll man på: grisen vinner, vargen förlorar, tills bara en sticka återstod - och då vann grisen! Eller också förlorade vargen. Det gick bara att leka en gång, för den normalbegåvade vargen insåg att det inte var juste. Matchen var avgjord på förhand, avgjord i språket.

  Den senaste veckans arga debatt om mediekritik, om man kan lita på de etablerade mediernas bevakning av invandringen eller inte, liknar den där leken. Den är avgjord på förhand.

  SOM-institutet vid Göteborgs universitet brukar mäta hur det står till med svenskarnas förtroende för saker och ting. Nu har de  mätt hur många som litar på att etablerade medier berättar sanningen om invandringen. 40 proc trodde inte att medierna berättade sanningen. Hur de drog den slutsatsen framgår inte. Men nu är det ett axiom att nästan hälften av svenskarna inte litar på att medierna säger sanningen om invandringen.

  Några journalister på SVT och andra ställen rycker ut i debatten, kastar aska i håret och erkänner sin skuld. Medierna måste skärpa sig och återvinna de misstrognas förtroende. Hur? Genom att berätta sanningen om invandringen? Som om det skulle räcka.

  Tag min hemstad Uppsala, där medierna det senaste halvåret knappt berättat annat om ensamkommande afghanska flyktingbarn, än att nittio pojkar drivit vind för våg vid Resecentrum, blossat rökheroin och rånat folk. Allvarliga problem, som polis och socialtjänst har jobbat övertid med och lyckats bemästra. Detta är en sanning om ensamkommande afghaner, som medierna har rapporterat mycket om. Om nu medierna började rapportera lite mer om de tusentals ensamkommande flyktingpojkar som inte blossar rökheroin vid Resecentrum, utan spelar fotboll och pluggar svenska så att ögona blör, skulle det tillfredsställa de läsare som inte litar på att medierna rapporterar sanningen om invandringen? Svar: det skulle inte räcka. Vargen förlorar. Vargen förlorar på all annan rapportering om afghanska flyktingpojkar än de nyheter som förmedlar negativa aspekter av eller om invandring.

   Journalister hyllar gärna principen om konsekvensneutralitet. Det betyder att man ska publicera nyheter utan att snegla åt opinionen, publicera oavsett vilka följder publiceringen kan få. När journalister då lovar att börja "lyssna mer på den misstrogna opinion, som inte litar på medier" bör de vara försiktiga. Vet de om att de då lovar börja rapportera ännu mer negativt om invandringen än vad de redan gör? Och om de tänker publicera nyheter för att tillfredsställa en viss opinion så har de redan lämnat all konsekvensneutralitet bakom sig. Vargen förlorar.

  Nu har redan fyrtio procent av lyssnarna en skeptisk rynka mellan ögonbrynen. Kan de lita på mig? Konsekvensneutralt stöder jag mig på robust forskning, och citerar massmedieprofessor Jesper Strömbäck, också han på Göteborgs universitet. Det finns mycket forskning som visar att merparten av alla nyheter om invandring i Sverige har negativa förtecken, redan nu. Det mesta som sägs, skrivs och rapporteras om invandring är negativa nyheter, även i etablerade medier, inte bara på alternativsajter. Detta är ett led i den s k medielogiken, som alltid premierar negativa nyheter.  Det finns också tung forskning som visar att folk i allmänhet allt oftare betraktar medier med fientlig blick. Allt fler misstänker att medierna inte skildrar just deras världsbild, utan alltid rapporterar mer som motståndarna uppfattar världen. Alltså kan man inte lita på medierna, vad de än gör.

  Grisen vinner, vargen förlorar.