Svensk oro över EU:s försvarsplaner

1:49 min

Det finns en risk att EU-pengar subventionerar de stora länders försvarsindustrier, menar försvarsministern Peter Hultqvist.

– Det får inte bli någonting som gynnar en viss typ av länder med en viss typ av struktur på sin försvarsindustri eller snedvridningar där vissa gynnas på andra bekostnad, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Förra veckan lade EU-kommissisonen fram förslag om en gemensam europeisk försvarsfond som ska finansiera forskning och gemensam upphandling av försvarsmateriel. Pengar som ska tas ur EU:s budget.

Syftet är att hjälpa EU-länderna att modernisera och uppgradera sin försvarsförmåga.

– Det är dags att vi tar större ansvar för vår egen säkerhet. Vi kan inte lita på att nån annan ska försvara Europa, sa EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker igår när han talade i EU-parlamentet inför EU:s toppmöte nästa vecka, då försvarsfrågan ska diskuteras.

Juncker välkomnade beskedet tidigare veckan att Frankrike och Tyskland nu inleder ett samarbete för att ta fram drönare och transportplan, projekt som nu alltså kan få EU-finansiering.

För enligt Kommissionens förslag räcker det att två länder gå samman för att få pengar ur försvarsfonden. Det kan här gynna stora länder som just Tyskland och Frankrike, varnar den svenska regeringen.

En majoritet av EU-länderna har redan ställt sig positiva till en ny försvarsfond medan Sverige varit mera avvaktande.

Oppositionen anklagar regeringen för att vara alltför passiv i den debatt som nu pågår inom EU, men i sak delar ändå Hans Wallmark, försvarspolitisk talesman för Moderaterna, regeringens invändningar:

– Det får inte bara bli 60- och 80-miljoners-länderna som Tyskland och Frankrike med sina stora industrikoncerner som sitter framme vid bordet. Det bör bli en europeisk angelägenhet, säger Hans Wallmark.