Uppgifter: Mueller utreder Trump för övergrepp i rättssak

1:54 min

Den särskilde åklagare som i USA utreder eventuella kopplingar mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland, kommer nu även att utreda om president Trump gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak.

Den uppgiften kommer i natt från Washington Post, som talat med fem anonyma källor med insyn i utredningens arbete. 

Bakgrunden är bland annat uppgifter från den sparkade FBI-chefen James Comey som sagt under ed i kongressen att han känt sig pressad av presidenten att lägga ner en FBI-utredning av Michael Flynn, presidentens tidigare nationelle säkerhetsrådgivare, och hans kontakter med Ryssland.

Presidenten har dementerat kategoriskt att han försökt stoppa utredningen och antytt att han spelat in samtalet med Comey som ägde rum på tu man hand. Men Comey hänvisar till noggranna anteckningar gjorda direkt efter mötet. Ord står mot ord.

Om presidenten lagt sig i kan det vara övergrepp i rättssak och kan användas som grund för att försöka åtala och avsätta honom.

Enligt Washington Post i dag så utreds nu också Trumps agerande av den särskilde åklagaren. Det innebär bland annat att flera chefer inom underrättelsetjänsten ska förhöras om sina samtal med presidenten. Det gäller chefen för den nationella säkerhetstjänsten Dan Coats och chefen för NSA, National Security Agency, Mike Rogers.

Det finns anonyma uppgifter om att Trump skulle ha försökt påverka också Coats i närvaro av Rodgers att avbryta utredningen om Flynn. Båda säkerhetscheferna har sagt i förhör i kongressen att de inte känt sig pressade av någon, men ville inte redogöra offentligt för sina samtal med presidenten.

Den särskilde utredaren Robert Mueller har vida befogenheter i den brottsutredning han leder. Donald Trump har kallat utredningen om kontakter med Ryssland för en "häxjakt" och en representant för hans advokat säger till Washington Post att "FBI:s läcka med information om presidenten är upprörande, oförlåtlig och olaglig", men dementerar inte att utredning pågår.