Bangladeshs premiärminister besöker Sverige

2:13 min

Premiärminister Sheikh Hasina kom i går kväll till Stockholm. Besöket har hållits hemligt in i det sista, men får nu också uppmärksamhet i medier i Bangladesh. Amnesty hoppas att svenska regeringen ska ta upp övergreppen i landet.

I dag ska Hasina träffa kungen och sedan statsministern. Hon har med sig en delegation på 45 personer och mötena ska framförallt handla om affärsrelationer. Också andra ministrar och näringslivet ska träffa delegationen.

Sverige är också ett viktigt biståndsland för Bangladesh sedan länge. Relationen påverkades när utrikesminister Margot Wallström i april kallade människorättsbrotten i landet fasansfulla.

Ekot hade då presenterat en avslöjande smygbandning. I den beskrev en högt uppsatt officer detaljer om hur säkerhetsstyrkan RAB i Bangladesh genomför utomrättsliga avrättningar, försvinnanden och tortyr av människor.

Officeren från Bangladesh beskrev bland annat hur oppositionella förs bort och dödas på ett sätt så att inga spår ska finnas kvar. Reportaget fick internationell uppmärksamhet och väckte också reaktioner i Bangladesh.

Nu hoppas människorättsorganisationer att svenska regeringen ska ta upp övergreppen med Bangladesh premiärminister.

– Det råder en stor straffrihet i Bangladesh både när det gäller övergrepp från säkerhetsstyrkor men också från väpnade grupper. Det är en fråga vi verkligen hoppas tas upp, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty i Sverige.

Det är inte känt när det här besöket från Bangladesh började planeras. Trots att det är det första besöket premiärminister Sheikh Hasina gör här så är ingen presskonferens med uttalanden från ledarna inplanerad, vilket kan visa hur känsligt läget är.

Hos människorättsorganisationer finns också en stor oro för utvecklingen när det gäller bristen på yttrandefrihet i Bangladesh.

– Hur den inskärps för både vanliga människor och journalister. Sen har vi dödsstraffet som Bangladesh är en av få stater att tillämpa. Förra året dömdes nästan 300 människor till döden, säger Ami Hedenborg på Amnesty.