Norge stoppar oljepannorna

1:42 min

Oljelandet Norge kan bli först i världen med att införa ett förbud mot att värma hus med fossil olja. Norska villaägare måste byta ut sina oljepannor före 2020.

– Detta är ett förbud som gäller för alla byggnader, i utgångspunkten, säger Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen till norska radion NRK.

Uppemot 80 000 villor i Norge fick sin värme från en oljepanna år 2012.

Nu har de norska villaägarna bara drygt två år på sig att byta innan förbudet träder i kraft. Samma sak gäller i drygt 20 000 andra oljevärmda byggnader som inte är bostäder.

Det som undantas från förbudet är vissa norska fritidshus som är inte kopplade till elnätet.

Norge har svårt att få ner sina utsläpp av klimatstörande gaser, som koldioxid, främst på grund av landets stora utvinning av olja och gas. I Norge har utsläppen ökat med 3 procent sedan 1990, medan de i Sverige har minskat med 25 procent under samma period.

Den norska regeringen hoppas nu att det kommande förbudet ska leda en minskning av landets koldioxidutsläpp med 340 000 ton per år.

Miljöstiftelsen Zero jublar över regeringens föreskrift idag.
"Norska byggnader blir nu den första oljefria sektorn i världen", säger Zeros chef Marius Holm i ett pressmeddelande. Han lägger till att utfasningen av oljeuppvärmning "visar att Norge kan vara en klimatspjutspets när vi vill".

Norge har ungefär dubbelt så många oljeeldade bostäder som Sverige. 2014 var det runt 2 procent av de svenska villorna, 38 000 stycken, som värmdes helt eller delvis med olja, enligt Energimyndigheten.