Syfilis och gonorré ökar i Stockholm

1:30 min

I Stockholm ökar antalet fall av könssjukdomarna syfilis och gonorré. Förklaringen är att färre använder kondom, säger specialistläkare Theodoros Samourkasidis.

På bland annat SESAM-avdelningen på Danderyds sjukhus har man märkt av den kraftiga ökningen.

– Vi har sett en tydlig ökning av gonorré de senaste månaderna om vi jämför med förra året, säger Theodoros Samourkasidis, specialistläkare på  sex- och samlevnadsmottagningen (SESAM) på Danderyds sjukhus.

I Stockholm har fallen av syfilis fyrdubblats sedan 2000-talet där riskgruppen är homosexuella män i åldrarna 25-39 år. 

– Men även gravida tjejer. Och även sekundär syfilis som är väldigt smittsam och måste behandlas tidigt, säger Theodoros Samourkasidis.

När det gäller behandling av gonorré - som främst ökar bland unga kvinnor - har man i år märkt av en tredubbling om man jämför med förra året.

Anledningen, tror Theodoros, är sämre användande av kondom.

– Folk kanske inte är rädda för hiv längre. Det var en generation som växte upp med hiv-rädsla, som gjorde att man var mer försiktig och använde mer kondom. Men den rädslan finns inte längre, tror jag.

På sommaren räknar mottagningarna att fler stockholmare kommer att smittas av könssjukdomar i takt med att den sexuella aktiviteten ökar.

– Det är nästan alltid en ökning av samtliga könssjukdomar och folk som söker för att testa sig, säger Theodoros Samourkasidis.

– Tipset är att använda kondom, det finns inget annat.