Trump ska presentera ny Kubapolitik

1:54 min

USA:s president Donald Trump kommer att skärpa restriktioner igen för amerikaner att resa till Kuba och att göra affärer där.

Återställarna från en del av företrädaren Barack Obamas politik ska presenteras i dag i Lilla Havanna i Miami där många exilkubaner bor och som är ett starkt fäste för Donald Trump.

Exilkubanerna i Lilla Havanna firade natten lång när Fidel Castro dog och många av dem, som är starkt kritiska till det kommunistiska styret på Kuba, hoppades att president Donald Trump skulle infria kampanjlöftet att frysa relationerna till Kuba igen.

– Om inte kubanerna får religiös och politisk frihet, då återkallar jag Obamas politik, sa Donald Trump under kampanjen. Den infördes genom en presidentorder och kan tas bort på samma sätt, sa han.

Senare i dag ska Trump hålla tal i Miami och redovisa sin nya Kubapolitik. Enligt bakgrundsinformation till journalister kommer han att behålla stora delar av den normalisering av förbindelserna med Kuba som Obama genomförde i en historisk förändring.

Men Trumps administration vill skruva åt det ekonomiska trycket på den kommunistiska regeringen och kommer att förbjuda ekonomiska transaktioner med företag som ägs och kontrolleras av militären och som bland annat driver hotell och restauranger på ön. Trumps nya direktiv ska inte förhindra expansion för flygbolag och kryssningsresor.

Barack Obama lättade på reglerna för amerikaner att turista på Kuba. I praktiken tillåts de numera att åka enskilt under vissa förutsättningar och resorna till Kuba har ökat stort under 2016.

Trumps nya direktiv innebär att turister oftast måste resa i organiserade gruppresor med amerikanska företag igen och att de ska kunna redovisa sina ekonomiska transaktioner på Kuba för att visa att de inte gynnar kubanska företag som kontrolleras av regimen.

Trump kommer att presentera huvuddragen i sina nya direktiv i dag, men det detaljerade regelverket är inte utformat än.