Sverige kan missa EU:s läkemedelsmyndighet

1:30 min

Nu flaggar EU-minister Ann Linde för att Sverige kan missa chansen att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA när Storbritannien lämnar EU.

– Det jag kan känna oro för det är att Sverige har ett väldigt bra erbjudande, men att det inte är just de objektiva kriterierna som till slut kommer att vara avgörande, säger Ann Linde.

Över 20 EU-länder har anmält intresse av att få ta över EU.s läkemedelsmyndighet när britterna lämnar EU våren 2019. Det handlar om över 900 anställda och deras familjer och dessutom tiotusentals besökare varje år.

Nästa vecka ska EU-länderna enas om kriterierna för var myndigheten ska placeras. Det ska bland annat finnas lediga lokaler, tillräckliga flygförbindelser, bostäder till de anställda, internationella skolor, hotell för besökare och jobb till medföljande.

– Kriterierna är väldigt positiva för Sverige, det ska finnas bra barnomsorg, närhet till kommunikationer, det är jag inte orolig för, säger Ann Linde.

Men ett kriterium är ju att det ska finnas bostäder. Finns det det?

– Ja, det kommer vi att lösa.

Hur då?

– Det kan jag inte säga just nu, men det finns ett färdigt förslag.

Regeringen vill placera EU-myndigheten i Hagastaden i Stockholm, nära Karolinska Institutet och enligt Ann Linde kan Sverige erbjuda en vetenskaplig miljö i världsklass. Men problemet är att omröstningen är sluten.

– Det här är ju politik. Det som är problematiskt är ju att varje land kommer att rösta i en sluten omröstning. Man kan komma överens om att vi ska rösta enligt kriterierna, men eftersom omröstningen är hemlig så vet vi inte var det kommer att sluta, säger Ann Linde.