Sipilä pressas om turerna i finska regeringskrisen

2:00 min

I Finland pressas nu statsminister Sipilä och den övriga regeringen allt mer om turerna i den gångna veckans dramatiska regeringskris. Medieuppgifter om högt spel bakom kulisserna får finländarna att ifrågasätta krisens dramaturgi.

Var splittringen inom högerpopulistiska regeringspartiet Sannfinländarna planerad på förhand och visste statsministern om planerna redan innan han hotade att upplösa regeringen? Det är en fråga många nu ställer sig. Till helgen planeras protester med krav på hans och regeringens avgång.

När Finlands statsminister Juha Sipilä i tisdags höll en hastigt sammankallad presskonferens på Åbo flygplats, och meddelade att han avser fortsätta regera ihop med de avhoppade sannfinländarna i den nya utbrytargruppen Nytt Alternativ, var det en vändning, en närmast bokstavlig vändning sådan, som överraskade många. Hur var detta ens möjligt att göra? Först kasta ut ett parti för att det ansågs ha radikaliserats, sedan fortsätta regera med bara delar av det partiet, dessutom utan att först formellt upplösa regeringen och ombilda den.

Men Sipilä var redan då noga med att påpeka att han anlitat grundlagsexperter i frågan och att både finsk lag och riksdagstradition faktiskt medger en sån här lösning, förutsatt att den godkänns i en parlamentarisk omröstning.

Men att på det här sättet igen undvika ett nyval som många redan länge har önskat sig i Finland, efter flera kontroversiella lagstiftningsprocesser som Sipiläs regering har drivit de senaste åren, har blivit mer än vad många i det här landet nu vill acceptera.

Och hela tiden har det dessutom funnits uppgifter i media som pekat på att även regeringen kände till och var införstådd med att de sannfinländska ministrarna och halva partigruppen i riksdagen tänkte hoppa av om den kontroversielle invandrings- och islammotståndaren blev vald till ny ordförande.

Att Halla-Aho skulle vinna partiledarstriden så fort han valde att ställa upp, och så fort den långsittande Timo Soini valde att kliva av, var mycket väntat. Jussi Halla-Ahos stöd inom partiet har setts växa under många år.

Men att också Centern och Samlingspartiet var involverade i planen, och att hotet om att upplösa regeringen varit ren politisk teater som flera kommentatorer nu påstår, förnekar ministrarna Sipilä och Orpo bestämt.

– Om det här hade varit ett regisserat manus, så skulle jag ha skrivit ett långt mindre komplicerat manus, säger Samlingspartiets Petteri Orpo i en intervju i fredagens Helsingin Sanomat.

På lördag är en stor demonstration utlyst här i Helsingfors där den mer vänsterliberala oppositionen i Finland väntas kräva regeringens avgång. Samma dag väljer också ett av de största och mest högljudda oppositionspartierna De Gröna ny partiledare, en person som kan komma att få en än viktigare roll i den fortsatta debatten i Finland.