Myndighetscheferna som tjänar bäst

1:41 min

Med en lön på 165 000 kronor är det Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon som toppar listan över Sveriges bäst betalda myndighetschefer.

Tvåa på listan är rikspolischefen Dan Eliasson med 160 000 kronor och trea är Försäkringskassans Ann-Marie Begler med 156 900 kr i månaden. Detta visar en genomgång av myndighetschefernas nya löner som Ekot har gjort.

De myndighetschefer som tjänar mest därefter jobbar i tur och ordning för Försvarmakten, Arbetsförmedligen, Skatteverket, Finansinspektionen, Post- och telestyrelsen, Riksgäldskontoret, Migrationsverket och Luftfartsverket.

Bland dessa myndigheter med dom tio bäst betalda cheferna är åtta män.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér.

– För det första så är det av dom tre högsta i toppen två kvinnor. Men förövrigt tror jag att den här fördelningen speglar arbetsmarknaden och områden man har arbetat på tidigare och löner man har med sig. Men även här så ska man ska ju alltid följa lagar och regler och ge lön efter kompetens och inte efter kön.

Åsa Regnér säger att regeringens nyligen införda krav på arbetsgivare att göra årliga lönekartläggningar är en viktigt del för minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor och hon menar samtidigt att det är viktigt att myndigheterna går före med gott exempel.

– Självklart det viktigt, vi har ju också ett mål för jämställdhetspolitiken som handlar om makt, representation och fördelning av inflytande i samhället så det spelar
stor roll.

Hela listan består av totalt 161 myndighetschefer och om man ser till dom utanför topp tio är dom högavlönade- och lågavlönade-jobben mer jämt fördelade mellan män och kvinnor. Löneökningarna för myndighetscheferna i sin helhet uppgår till 2,2 procent.

Men bäst löneökning har Christina Forsberg på Centrala studiestödsnämnden CSN fått, hon gick från att vara tillförordnad till ordinarie generaldirektör och fick då också ett lönelyft på ungefär tjugo procent till 108 000 kronor.

Fotnot: Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson kommer lämna sin post men sitter kvar tills en efterträdare har utsetts.

Topp 10-listan består av elva myndighetschefer eftersom tiondeplatsen delas av två personer.