RECENSION – FILM

Fröken Julie i "Jordgubbslandet"

3:09 min

"Jordgubbslandet" handlar om femtonåriga Wojtek som kommer till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar och möter kärleken.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: "Jordgubbslandet"
Regissör:
Wiktor Ericsson
Manus:
Wictor Ericsson
Skådespelare:
Staszek Cywka, Nelly Axelsson, Julia Kijowska m.fl.
Genre:
Drama
Betyg:
4 av 5

"Jordgubbslandet" är en kärlekshistoria fyrtiosju år efter Roy Anderssons berömda film. Ni vet, "En kärlekshistoria" från 1970 om ung ömtålig kärlek mot en fond av groggande, klumpiga vuxna. En film som är och räknas som ett mästerverk i svensk filmhistoria. En film som det borde vara omöjlig att mäta sig emot. Ändå gör regissören och manusförfattaren Wiktor Ericsson just det, och lyckas.

"Jordgubbslandet" är en oerhört begåvad, politiskt sprängkraftig och bildskön historia som placerar sig mitt i vårt grumliga 2010-tal med svensk välvilja, rasism och bonderomantik. Och den yngre generationen är precis lika vilsen och övergiven nu, som 1970.

Men vad är det egentligen som gör den här filmen så bra? Är det bilderna, manuset, skådespeleriet eller det angelägna ärendet? Sannolikt alltihop.

Fotot av Nadim Carlsen – ljusa sommarkvällar på husvagnsparkeringen där polackerna bor, tätt och gyttrigt med tvätten på tork. Jordgubbslanden med sin mörkt gröna växtkraft och bärplockarna på knä, både upproriska och lydiga samtidigt.

Villkoren är förstås usla, och berättelsen om hur Wojtek och Anneli försiktigt närmar sig varandra är lika spänd av klassmotsättningar som någonsin Fröken Julie.

Skådespeleriet är ypperligt, från Wojteks unga men slitna mamma med sina krossade drömmar, till pappan – en polsk loser med charmknutteutseende. Han som aldrig fick den där befordringen han blivit lovad i gruvan. Båda älskar sin son, allt hopp står till hans läshuvud och rekorderlighet. Man känner trycket. Men han är ung också och inte särskilt bekväm med att förkroppsliga marknadens krav på billig arbetskraft.

Även Anneli, bonddottern är på kant med tonårsvarat, visst, hon super sig full precis som de andra, men det är ju så tråkigt. Och möjligen är det "Skam"-hypen som befruktar och fyller i konturerna av det här lite bröliga ungdomsgänget som kör moppe och tömmer ölburkar, men det känns väldigt autentiskt. Liksom kärlekshistorien som även försätter åskådaren i ett tillstånd av förälskelse.

"Jordgubbslandet" är sommarens enda svenska film, men vilken film!