Simrishamn

Återvinner gamla fiskenät

1:15 min

Både yrkesfiskare och fritidsfiskare i Simrishamn kan nu lämna in gamla fiskenät för återvinning.

På kajen i Simrishamn står en ny blå avfallscontainer, den rymmer 30 kubikmeter och är kommunens nystartade avfallsstation för fiskenät. Stationen invigs under lördagen, men hamnchefen Fredrik von Segebaden har redan märkt av ett intresse.

- Ja det har vi sett, för containern har redan fått en massa nät från yrkesfiskarna, och det ringer folk och frågar om de får lämna nät, så vi tror att det finns en hel del nät här ute i kommunen som kunde behövas återvinnas, säger han.

Alla är välkomna att lämna i hamnen.

Både yrkesfiskare och fritidsfiskare, som kan ha gamla nät på hög i bodar och hamnar, kan alltså kontakta hamnkontoret för att lämna näten till containern. Även uppfiskade spökgarn kan komma att tas emot.

- Andemeningen var att vi skulle ta en gemensam uppstädning av fiskenät, så alla är välkomna att lämna i hamnen.

Bakgrunden är att hamnen är skyldig att ta emot allt fartygsgenererat avfall, kommunen har sedan spunnit vidare på det och fått idén att samla upp lite äldre nät i hela kommunen för återvinning för att på så vis bidra till att förhindra att plastbitar i slutändan hamnar i havet, berättar Fredrik von Segebaden.

Innehållet i containern ska tas emot av ett företag på västkusten som specialiserat sig på att återvinna gamla fiskenät. Det är ganska knepigt att återvinna sådana, eftersom de består av så många olika material, berättar Fredrik von Segebaden och visar på en hög nät på kajen.

- Här är det ju då alltså stålvajrar i kombination med plastbojar, det kan finnas blysänken som ligger här och såna här saker blir svårt för avfallsstationer, det måste separeras, kanske någon måste stå och skära itu det innan, säger han.

Under lördagens invigning av nätåtervinningen visas även spökgarn och andra förlorade fiskeredskap som yrkesfiskare draggat upp under veckan.