
Josefin fick ögonbrynen halvvägs upp i pannan
Fler och fler gör ögonbrynstatueringar på salong, men för många blir drömmen om snygga bryn en mardröm.
Josefins bryntatuering hamnade halvvägs upp i pannan.
– Jag kände mig som en clown med ögonbrynen så högt upp, säger hon.
2014 går Josefin till en salong i centrala Göteborg.
– Jag såg det här erbjudandet på salongen och tänkte väl inte så mycket utan mer att "vi kör" bara. Efteråt åkte jag hem och kollade mig i spegeln och tänkte "fan vad skevt det ser ut".
Många är missnöjda
Josefin är inte ensam om att bli missnöjd med sin bryntatuering, och tog senare bort den med hjälp av laserbehandling. När P3 Nyheter ringer runt till salonger som gör laserborttagning av ögonbryn visar det sig att många är missnöjda. Så här svarar några av dem när vi frågar hur många som hör av sig till dem och vill ta bort sina misslyckade ögonbrynstatueringar:
”Två till tre samtal om dagen”
”Ungefär tio stycken i veckan”
”Sju, åtta, tio en solig dag”
”Ungefär hälften av alla samtal handlar om just misslyckad kosmetik tatuering”.
Ingen myndighet kontrollerar
Det finns ingen myndighet som kontrollerar att utförarna är skickliga, alltså att en tatuering blir snygg. Ansvaret ligger på den som tatuerar.
I Sverige behöver man ingen utbildning för att tatuera folk i ansiktet. Däremot måste man anmäla till kommunen att man tatuerar bryn, så att de kan kolla att man följer de krav på hygien som finns. Anna Rosner som jobbar som utredare på Socialstyrelsen säger att det är viktigt att man anmäler sig.
– Otillräckligt renade instrument och dåliga hygienrutiner kan till exempel ge upphov till infektioner och spridning av smittor och i värsta fall spridning av blodsmittor som till exempel HIV och hepatit, säger hon.
Inte alla anmäler
Men det är inte alla som anmäler sin verksamhet. Sen början av förra året har kommunerna själva hittat 26 salonger som inte anmält till kommunen att de håller på med kosmetiska tatueringar.
Stockholms stad är en av kommunerna som inte har uppmärksammat någon oanmäld kosmetisk tatuerare hos dem. Men när vi gör en snabb sökning på Google och i sociala medier så hittar vi 45 salonger i Stockholms innerstad som annonserar om just kosmetisk tatuering. Och vad vi kan se har minst 20 av dem inte anmält sig till kommunen, alltså nästan hälften.
– Kommunen har ju många olika uppgifter de ska utföra och det kan vara så att man inte prioriterar det, för man har kanske andra som man tycker är mer allvarliga och har högre prioritet, säger Eva Nilsson Bågenholm.