SD fäller Alliansens budget i kommunfullmäktige

0:30 min

Sverigedemokraterna i Gävle valde idag att lägga ner sina röster i budgetomröstningen. Därmed vann de rödgrönas budget.

2015 fällde Sverigedemokraterna de rödgrönas budget och därmed fick alliansen i Gävle makten. Inför dagens möte hade SD aviserat att om inte Alliansen lyssnar på deras krav på samarbete så skulle partiet lägga ner sina röster och det blev också resultatet under dagens kommunfullmäktigemöte.

Med tre rösters majoritet fick de rödgröna igenom den budget de har lagt inför 2018.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i opposition, menar att det finns ett antal ideologiska markeringar i budgeten som visar att den är just rödgrön.

-Stopp för fler privatiseringar, kulturcheckarna stoppas inom kultur och fritid och utförsäljningen av flera fastigheter stoppas, som t.ex. fyren i Norrsundet.

Alliansen har ett nu halvår på sig att besluta om de ska lämna över styret till den nuvarande oppositionen eller om de väljer att styra med de rödgrönas budget.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Inger Kjellgren Sawela, är besviken över utgången.

-Det känns naturligtvis ganska tråkigt, men så ser det parlamentariska läget ut i Gävle och nu får vi förhålla oss till detta. Efter sommaren bjuder vi in till samtal med de rödgröna för att hitta ett sätt att komma överens.

-Min förhoppning är att vi kan hitta fler överenskommelser mellan blocken och att jobba brett tillsammans.

Roger Hedlund, distriktsordförande och riksdagsledamot för SD, säger i en kommentar att det är uppenbart att Alliansen föredrar att regera på oppositionens budget framför att samtala med Sverigedemokraterna.

-Det visar väl också ganska tydligt att det är väldigt liten skillnaden mellan Alliansen och de rödgrönas politik eftersom man är beredd att acceptera det, säger Roger Hedlund.