Skärpt tonläge mellan Ryssland och USA

1:16 min

Amerikansk militär sköt i går kväll ned ett syriskt arméplan utanför Raqqa-provinsen. Ryssland beskriver detta som en eskalering och aggression.

Tonläget mellan USA och Ryssland om Syrienkonflikten har skärpts rejält efter att USA skjutit ned ett syriskt stridsflygplan nära Raqqa.

Nu säger det ryska försvarsministeriet att man kan se alla stridsflygplan från den USA-ledda koalitionen som befinner sig väster om floden Eufrat som tänkbara mål.

Det är en tydlig och farlig eskalering av konflikten mellan USA och Ryssland som stöder olika sidor i Syrienkriget, men som också har gemensamma fiender.

USA leder flyganfallen som understödjer den kurdledda allians som försöker befria Raqqa från IS. Även Ryssland attackerar IS men är också nära allierad med den syriska regeringen.

Enligt USA attackerade det syriska stridsflygplanet kurdledda styrkor i Raqqa-provinsen.

Ryssland fördömer nedskjutningen med ursinne och kallar den en tydlig överträdelse som kommer att få stora konsekvenser.
Ryssland säger att man med omedelbar verkan avbryter den gemensamma kommunikationskanal som öppnats för att förhindra incidenter i luften när både USA och Ryssland attackerar IS mål.

De kommer också övervaka samtliga flygplan och drönare från den USA-ledda anti-IS koalitionen som rör sig väster om floden Eufrat. Dessa kommer ses som legala mål av det ryska luftvärnet.

Syrien har förnekat att stridsflygplanet igår attackerade de USA-stödda styrkorna. Enligt den syriska armén var stridsflygplanet på uppdrag mot IS när det sköts ned.

Händelsen riskerar nu att dra USA djupare in i Syrienkonflikten.