Botswana överväger JAS Gripen-köp

1:35 min

Botswana överväger att välja JAS Gripen när landet ska köpa nya stridsflygplan. Landets president Ian Khama är i Sverige på officiellt besök och på agendan står ett besök på SAAB i Linköping.

President Khama har inte mycket till övers för kritikerna som menar att landet fortfarande har för många fattiga för att satsa på dyra stridsflyg.

– Vi kanske ska satsa på pil och båge i stället.

Botswanas president pratade i dag med knastertorr ironi om huruvida hans land har råd att satsa på dyra avancerade stridsflygplan, på en pressträff i Stockholm.

Botswana har gått från att vara ett fattigt land i södra Afrika till ett medelinkomstland som ständigt framhålls som det goda exemplet på kontinenten vad gäller stabil demokrati, låg korruption och säkra investeringar.

Men trots den goda ekonomiska utvecklingen under många år, främst tack vare landets stora diamantfyndigheter, så är fortfarande nästan 20 procent av befolkningen fattig. Och oppositionen hemma tycker att pengarna kunde användas bättre.

– De kan protestera och försöka förändra när budgeten går genom parlamentet, så som det fungerar i en demokrati, sade Khama i dag om kritiken.

Han sade efter sitt möte med statsminister Stefan Löfven (S) att han ser fram emot att besöka Linköping i morgon och se vad Jas Gripen-planen kan prestera.

– Vi värderar just nu vad Sverige har att erbjuda, i jämförelse med andra länder, sade president Khama.

Försvarets materielverk bekräftar för Ekot i en skriftlig kommentar att man för en "pågående positiv dialog" med Botswana, men vill inte ge några detaljer. Det har tidigare talats om åtta plan till en kostnad av runt 15 miljarder kronor.