Moskémotståndare störde fullmäktigemötet

3:30 min

Efter kommunfullmäktiges ja till mosképlanen i Karlstad störde en grupp moskémotståndare fullmäktigemötet. Enligt uppgifter till P4 Värmland har många av demonstranterna koppling till vit makt-rörelsen.

Det blev ja till detaljplanen, som öppnar för en moské på Rud i Karlstad. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagseftermiddagen, under ett möte som omgärdades av extra säkerhetsinsatser.

Allt gick lugnt till under debatten, men en stund senare avbröts fullmäktigemötet av en grupp moskémotståndare.

Politikerna höll på att debattera en helt annan punkt på dagordningen, om Skutbergets framtid, när en grupp på omkring 20, 30 personer kom in och satte sig på åhörarplats.

Plötsligt reste sig en av dem och ropade till politikerna att "ni har tagit ett sinnessjukt beslut", och "ni är avsatta". Sen tågade gruppen ut ur salen och började skandera "avgå, PK-pack".

Enligt uppgifter från Brottsförebyggande centrum i Värmland har många av de inblandade kopplingar till Vit makt-rörelsen.

När P4 Värmland pratar med kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) känner han inte till vilka personerna var. Men han konstaterar att det är mycket ovanligt att åhörare avbryter ett fullmäktigemöte.

– Det är obehagligt, att man inte kan ta en demokrati för det den är. Det vill säga att vi kan debattera och ta beslut. Men jag stolt över att de 61 förtroendevalda som sitter i fullmäktige, från alla partier, de kan hantera det. Vi kan debattera mellan partierna och ha olika åsikter, men till slut tar vi beslut och då är det det som gäller, säger Per-Samuel Nisser.

Upplevde du det som hotfullt?

– Nej, jag var så inne i mötet, så jag hade inte riktigt koll. Men jag märker att det är någonting som har kommit mer och mer, att tonläget blir väldigt högt i många frågor. Det känns inte bra. De som är förtroendevalda ska kunna säga precis vad de vill och aldrig tveka. Jag är lite oroad över tendensen att det är okej att ta i och skrika och bete sig, både på sådana här öppna möten men också privat inom sociala medier och annat. Det är ett nytt fenomen som jag tror att vi alla behöver reflektera över. Karlstadsborna är värda att ha en fungerande demokrati, och det tänker vi fortsätta att slåss för.

Precis som demonstranterna som störde fullmäktigemötet är Sverigedemokraterna emot en moské i Karlstad. Men partiets gruppledare Ljubica Jasic Modin tyckte också att demonstranternas agerande var obehagligt.

– Det var inte bra, det är skrämmande. För det var lite läskigt, sånt ska inte förekomma, säger Ljubica Jasic Modin.

Uppfattade du det som hotfullt?

– Ja, det gjorde jag faktiskt.

Men det här var personer som hade samma linje som dig?

– Ja, fast det där är något helt annat. Vi vill absolut inte förknippas med sådana människor som har stått här och ropat. Att de är emot moskén, det är deras åsikt. Men vi vet vilka ben vi står på.