Asylsökande syrier utmanar Turkietavtal

2:42 min

En 21-årig sjuksköterskestudent som sitter inspärrad på Lesbos kan bli avgörande för EU:s flyktingavtal med Turkiet.

Sedan mer än 9 månader han inlåst - i väntan på en dom i Greklands högsta förvaltningsdomstol.

Mannen, som är 21 år, har ifrågasatt om Turkiet är ett säkert asylland för människor från Syrien. Domen i hans fall väntas bli avgörande för det hårt kritiserade avtal som EU tecknade med Turkiet förra året och som säger att asylsökande syrier ska skickas tillbaka från Grekland till Turkiet.

– Nu kan han i alla fall se dagsljuset. Tidigare när han hölls hos polisen hade han ingen tillgång till något naturligt ljus alls, han var helt isolerad, säger Eleni Velivasaki, flyktingadvokat på den grekiska ön Lesbos.

Den 21-årige sjuksköterskestudenten Noori (som egentligen heter något annat) kom med båt från Turkiet till Lesbos sommaren för ett år sedan. Han sökte asyl men i enlighet med det avtal som EU:s ledare tecknade med Turkiet i mars 2016 beslutade en grekisk asylkommitté att han kunde skickas tillbaka till Turkiet igen - och få sina asylskäl prövade där.

Beslutet överklagades till Greklands högsta förvaltningsdomstol och i väntan på domen där har Noori suttit inlåst i över nio månader. Först i polishäkte, ofta tillsammans med kriminella, och nu inne i flyktinglägret Moria på ön Lesbos.

Läkare och människorättsorganisationer som Amnesty International har begärt att han ska släppas. Redan tidigare led han av posttraumatiskt stressyndrom på grund av händelser i Syrien. Dessutom har tiden för hur länge en asylsökande kan hållas inlåst enligt grekisk lag passerats med flera månader.

Enligt flyktingadvokaten Eleni Velivasaki har Noori blivit offer för det spel där EU vill att Grekland ska snabba på avvisningarna, i enlighet med EU-Turkietavtalet, men där grekiska asylkommitteer i många fall sagt att Turkiet inte är ett säkert land för syrier.

Noori har själv uppgett att han två gånger misshandlades och skickades tillbaka in i Syrien av turkisk polis och militär.

Eleni Velivasaki ser det också som ett försök att bryta ner honom och få honom att frivilligt återvända till Turkiet efter så mycket lidande.

Domen i Nooris fall kan bli vägledande för alla andra syrier som kommit till Grekland efter att avtalet med Turkiet började gälla och som nu riskerar att skickas tillbaka dit. Hittills har bara omkring 1200 personer skickats tillbaka, i enlighet med avtalet, få av dem har varit syrier.

Avtalet har fått avsedd effekt genom att antalet båtar med flyktingar och migranter minskat markant. Men de senaste veckorna har en ökning märkts och fortfarande är det fler som kommer till Grekland än som skickas tillbaka, i enlighet med avtalet.

Sedan gränserna norrut stängdes i Europa är nu över 62 000 flyktingar och migranter fast i Grekland.