Direktrapportering från bombrättegången i Göteborg

1:24 min

Det här är vår rapportering från första rättegångsdagen mot de tre män som åtalats för delaktighet i flera bombdåd i Göteborg. En av männen, en 20-åring, är från Lidköping.

Rättegången som hålls i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt handlar om tre bomber; två av dem briserade, den tredje utlöste aldrig på grund av ett tekniskt fel.

Den första bomben som placerades utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg kan ha varit en hämnd för att en familjemedlem till en av de åtalade männen hängdes ut av AFA enligt förundersökningen.

I det fallet var det bara tur att ingen kom till skada. En kvinna som förhörts som vittne i utredningen var till och med framme vid den cykel där bomben var placerad i en kartong på pakethållaren kort innan den exploderade.

I ett annat fall, på en flyktingförläggning i Västra Frölunda, skadades en man allvarligt av den andra bomben som exploderade när han skulle slänga sopor i en container.

Ytterligare en bomb hittades utplacerad utanför en villavagn vid Lilleby camping, även här var det flyktingboende.

Lidköpingsbon har enligt åklagaren kunnat bindas till bomben vid Lilleby. Han och en medåtalad har även varit i Ryssland och fått militärträning, och det framgår av sms de skickat mellan varandra att de vill att Nordiska motståndsrörelsen ska bli tuffare. De kritiserar den nuvarande ledningen och vill ha tillbaka Klas Lund som tidigare ledde rörelsen.