Entusiastisk ukrainsk president träffar Trump i Vita Huset

2:14 min

Den ukrainske presidenten gör en stor sak av att han idag träffar den amerikanske presidenten Donald Trump, innan Trump träffar Rysslands Vladimir Putin. Petro Porosjenko träffar också vice presidenten och den amerikanske försvarsministern ikväll i Washington.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko ser fram emot ett fantastiskt möte med Donald Trump. Det sa han i ett tal han höll inför den ukrainska diasporan i USA. Han använde ordet "fantastiskt" flera gånger och betonade vikten av att han nu kommer träffa den amerikanske presidenten innan Rysslands president Vladimir Putin gör det.

Porosjenkos entusiasm inför presidentmötet i Vita Huset ikväll och möten med försvarsministern och vice presidenten är förstås ett sätt att försäkra opinionen i Ukraina.

Sedan bytet på presidentposten i USA har det funnits en osäkerhet om hur USA kommer agera gentemot Ukraina. En osäkerhet som spätts på av Trumps positiva uttalanden om Vladimir Putin.

Senast var det utrikesminister Rex Tillerson, som har ett förflutet i ett oljebolag med starka intressen i Ryssland, som förra veckan ifrågasatte om USA behövde vara handfängslad vid en internationell plan för att lösa krisen i östra Ukraina.

Hittills har USA tillsammans med EU ställt krav på att tunga vapen dras bort och en fungerande vapenvila i kriget i östra Ukraina. Ett krig som pågår för fjärde året med i år ökande antal döda. Totalt har kriget dödat omkring 10 000 människor.

Kraven riktas mot Ryssland, både EU och USA har tydligt markerat att Ryssland aktivt understödjer kriget och därför är utsatt för sanktioner.

Igår förlängde EU sina sanktioner med ännu ett år mot Ryssland för den ryska ockupationen av ukrainska Krimhalvön – sanktioner som förbjuder handel med Krim, investeringar där och turism.

Amerikanska senaten röstade förra veckan med stor majoritet för nya sanktioner mot Ryssland, som en följd av den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet och för att tvinga Trump att bara med stöd av kongressen om existerande sanktioner ska lättas.

Den ryske presidenten nekar till någon inblandning i det amerikanska valet och sa i veckan att det helt går emot rysk policy att blanda sig i andra länders inre angelägenheter.