"Marine Le Pen bör avgå"

1:44 min

Den tidigare ledaren för det franska nationalistiska partiet, Nationella fronten, Jean-Marie Le Pen, anser att partiledningen inklusive ordföranden Marine Le Pen bör ställa sina platser till förfogande efter förlusten i presidentvalet och bakslagen i parlamentsvalet.

Jean-Marie Le Pen mötte journalister när han förgäves försökte komma in på ett partistyrelsemöte i dag.

– Det hör till god ton att man avgår och låter ett annat lag ta över när man förlorar, sa Jean-Marie Le Pen, grundare av Nationella fronten, men utesluten ur partiet efter flera antisemitiska och rasistiska uttalanden. I dag styrs partiet av hans dotter Marine Le Pen och som hedersordförande ska han vara väkommen på partiets möten, men i dag var grindarna låsta.

Partiets vacklande hållning i frågan om de vill avskaffa euron eller inte var en orsak till väljarsveket i presidentvalet, en annan var Marine Le Pens arroganta uppträdande i den sista tv-sända debatten före presidentvalet, som fortfarande är ett samtalsämne.

I parlamentsvalet straffades partiet av ett lågt valdeltagande och bara åtta ledamöter lyckades bli valda, istället för 15 som hade krävts för att partiet ska få en starkare röst i parlamentet.

Det nationalistiska partiet är splittrat och har medgett att det behöver reformeras och möjligen byta namn. Partiet har ett konstant problem att finansiera verksamheten och Jean-Marie Le Pen sa i dag att om han inte hade lånat ut nio miljoner euro eller närmare 90 miljoner kronor, så hade Nationella fronten inte kunnat ställa upp i presidentvalet.

Och han sa till journalisterna utanför partihögkvarteret att "Madame Le Pen" som han kallar sin dotter, omger sig med ja-sägare och är rädd för att höra sanningen.

– Hon avskyr debatt och motsägelser, och hon döljer inte att det var för att jag vill ha debatt, som jag blev utesluten ur partiet, sa den i dag 89-årige Jean-Marie Le Pen.