Seminarieparken blir kommunens

4:05 min

Majoriteten vill att Seminarieparken i Uppsala ska bli en kommunal park med viss bebyggelse. Det presenterades på förmiddagen som lösning för den omtvistade marken nära Fyrishov.

Cirka 110 lägenheter vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bygga där det idag är en granhäck. Antalet bostäder är ungefär hälften mot gamla förslag, berättar kommunalrådet Erik Pelling (S) i intervju med P4 Uppland.

– Vi tror det här går igenom länsstyrelsen med en stor kommunal park, med ändå ett antal bostäder.

– I dag är det bara gräs här, men man kan anlägga nyttoodlingar på samma ställe där de fanns när lärarseminariet var igång, säger Hanna Mörck från Vänsterpartiet i Uppsala.

Marken kommer överlåtas gratis från byggbolaget Bonava till Uppsala kommun.

– Kommunen övertar den. Vi kommer vilja återskapa det som verkligen var Seminarieparken en gång i tiden, säger Erik Pelling.

Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell spände bågen för vad hon tror om parkens framtid.

– Jag tror parken kommer bli Uppsalas svar på Rosendals trädgård. Det är många människor som redan idag turistar i Uppsala, och jag tror detta blir ytterligare en park som blir värd att besöka, säger Maria Gardfjell (MP).

Men från oppositionshåll kommer besk kritik från kommunalrådet Stefan Hanna (C):

– När det gäller Seminarieparken så vill vi att den utvecklas till en natur- och rekreationspark, säger Stefan Hanna.

Han är kritisk till bostadsplanerna, och han anser att Uppsala och stadsdelarna här förtätas alldeles för ovarsamt just nu.

Striden om hur Seminarieparken ska bebyggas har pågått i många år. Det är ett lummigt litet grönområde som diskuterats vilt. En detaljplan från 2014 avslogs av mark- och miljööverdomstolen, men nu finns alltså andra planer för området.