Volvo utmanar Tesla med nytt elbilsmärke

1:17 min

Volvo Cars gör nu en satsning på ett nytt elbilsmärke för prestandabilar och stuvar därför om i ledningen.

– Vi satsar definitivt på att utmana de absolut bästa i världen inom bilindustrin vad gäller högprestanda och elektrifierade bilar. Och där är Tesla definitivt en av dem, säger Johan Meissner, presschef på Polestar, till Ekot.

Det är Volvo Cars prestandamärke Polestar som nu gör en elbilssatsning och ska börja bygga elbilar under ett eget varumärke. Enligt Meissner handlar det om stora investeringar som nu startar.

Som en del av satsningen går nu två toppchefer från Volvo Cars till dotterbolaget, det är dels designchefen Thomas Ingenlath och dels kommunikationschefen Jonathan Goodman.

När produktionen av elbilarna startar, var bilarna ska byggas och vilka modeller det blir vill företaget inte säga något om än så länge.

– Vi kommer presentera mer i höst, säger Meissner.

Moderbolaget Volvo Cars har sagt att deras nästa elbil ska lanseras om två år och då byggas i Kina.

Polestars elbilar kommer att ha en högre prestanda än Volvos, till exempel gå att köra snabbare.

Företaget kommer dock att få ordentligt tuff konkurrens, och inte bara från amerikanska Tesla.

– Mercedes, Audi, BMW och till och med Jaguar kommer med högprestandabilar som är elektrifierade. Jag tror inte bara det är en bra satsning, utan att den är ganska nödvändig för att hänga med i utvecklingen, säger Christer Karlsson, professor vid Copenhagen Business School och expert på bilindustrin.