Jämn könsfördelning i Macrons nya regering

1:33 min

Ikväll har den franska regeringen ombildats, efter turbulensen de senaste dagarna då fyra ministrar lämnat regeringen efter bara en månad. Den nya regeringen har 15 kvinnor och 14 män - både försvarsministern och justitieministern är kvinnor.

Talespersonen för Élyséepalatset, Alexis Kohler läser upp namnen på ministrarna i den nya franska regeringen.

Justitieminister blir juristen Nicole Belloubet, och även försvarsministern är kvinna, Florence Parly, som närmast kommer från näringslivet. Hon var även budgetminister år 2000 till 2002.

Regeringsombildningen blev omfattande eftersom fyra ministrar avgått efter bara en månad på sina poster. Det är anmärkingsvärt och har att göra med de krav på en högre moral bland politikerna, som den nya regeringen strävar efter.

Tre av de fyra ministrarna kom från allianspartiet Modem. De avgick på grund av att en förundersökning har inletts om partiet har använt ersättningarna i EU-parlamentet felaktigt.

Det finns inga formella brottsmisstankar, men desto fler frågor som blev ett hinder i ministrarnas arbete. Trots det så finns två medlemmar av Modem även i den nya regeringen, men på lägre poster, som statsekreterare.

På en presskonferens sa Modems partiledare, den före detta justitieministern François Bayrou att partiet inte har gjort nåt fel och att han avgick för att kunna försvara sitt parti.