Fler hockeyklubbar kan hamna i ekonomisk knipa

2:42 min

Malmöklubben Pantern kan tvångsdegraderas, och för elitlagen i ishockey är det bara början på de ekonomiska krav som kommer att bli ännu hårdare.

Radiosportens ishockeyexpert L-G Jansson tror att klubbar i hockeyallsvenskan kan få problem med de kapitalkrav som ökar från 500 000 kr till 4 miljoner inför säsongen 2019/20.

– Det kan bli problem för en handfull klubbar, säger L-G Jansson.

Samtidigt har det länge flaggats för att de knappa 50 klubbarna i hockeyettan också kommer att behöva uppvisa eget kapital, i deras fall på 500 000 kr.

– Det kommer bli mycket, mycket besvärligt för relativt många division 1-klubbar, säger L-G Jansson, som har god kännedom i frågan via sitt engagemang i division 2-klubben Nacka HK.

Men de ekonomiska kraven kommer i längden ge positiva effekter, tror L-G Jansson:

 Det förekommer ju understundom att man värvar spelare samtidigt som man inte klarar av att hantera den totala ekonomin i klubben.

Baksidan är att man kan ställa till det klubbar med små resurser som vill spela division 1-hockey.

– Företrädare för små klubbar som har det kämpigt med ekonomin säger att man slår undan benen för deras möjligheter att spela i hockeyettan. Men på sikt är det här viktigt, säger L-G Jansson som inte tror att Pantern spelar i hockeyallsvenskan nästa år.

– Min personliga uppfattning är det ska mycket till för att det ska hända, säger Jansson.