Ryssland tar krafttag för att bygga ut missilförsvar

1:53 min

Ryssland har länge varit starkt kritiskt mot USA:s utbyggnad av sitt missilförsvar, som ska kunna oskadliggöra bland annat ryska anfallande kärnvapenrobotar. Men trots det håller Ryssland samtidigt på att utveckla sitt eget missilförsvar – och ett heltäckande system för hela landet uppges nu kunna vara färdigt om mindre än tio år.

Det är i en artikel i det ryska parlamentets egen dagstidning idag som planerna presenteras.

Enligt den ska det finnas ett allomfattande system till 2025 som ska kunna skjuta ner eller oskadliggöra samtliga typer av kärnvapen som, underförstått, USA kan tänkas anfalla med: kortdistans- och medeldistansmissiler samt långdistansrobotar.

Att bygga upp ett försvar mot robotar med kortare räckvidd är inget som är kontroversiellt eller otillåtet och det har många länder.

När det gäller interkontinentala kärnvapen dock så hade USA och Ryssland länge ett avtal som förbjöd att man byggde upp ett försvar mot dem.

Men för drygt femton år sedan sa USA ensidigt upp avtalet och satte igång med att utveckla sitt strategiska missilförsvar med både land- och fartygsbaserade robotar. Ryssland har ända sedan dess hårt och bittert kritiserat USA:s agerande.

Officiellt har man sagt att man ska svara med andra medel, främst genom att förbättra sina egna missiler så att de kan passera genom den amerikanska robotskölden.

Men samtidigt
håller alltså Ryssland på att utveckla sin egen variant av missilförsvar.

Som det nu är har Ryssland ett försvar mot interkontinentala robotar som täcker Moskva, det var var något som det tidigare avtalet tillät, men enligt parlamentstidningen så ska alltså det här systemet byggas ut och 2025, hävdas det, omfatta hela landet och alla typer av kärnvapenmissiler.

Många forskare, inte minst i USA, ifrågasätter dock om ett missilförsvar någonsin kan bli vattentätt. Framförallt är det mycket svårt att oskadliggöra långdistansmissiler eftersom de närmar sig sitt mål med extremt hög fart.