Trump ifrågasätter opartiskheten hos den särskilde åklagaren

2:00 min

I en tv-intervju i dag ifrågasätter USA:s president Donald Trump opartiskheten hos Robert Mueller, den särskilda åklagare som utreder eventuellt samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland under valrörelsen. Efter det kom Vita huset med ett uttalande.

Trump kallar honom en rättskaffens person men är inte säker på att han kan fortsätta.

– Mueller är väldigt god vän med Comey och det är mycket besvärande, säger Donald Trump i intervjun med TV-kanalen Fox som sändes i morse amerikansk tid.

Vi får se, säger Trump några gånger på frågan om den särskilde utredaren Robert Mueller borde lämna utredningen.

Vita huset säger på fredagskvällen att Donald Trump inte har någon avsikt att avskeda Robert Mueller.

Comey, James Comey, är den FBI-chef presidenten sparkade. Donald Trump säger också att Muellers medarbetare alla är Hillary Clintonanhängare.

– Hela saken är löjeväckande på det sättet, säger presidenten.

I går berättade han att han inte har några inspelningar av samtal med Comey, men antyder att hans förtäckta hot om att det kan finnas inspelningar fick Comey att ändra sin version av händelseförloppet.

Donald Trump upprepar att han varken försökt lägga sig i FBI:s utredningar eller att hans valkampanj skulle samarbetat med Ryssland.

Han får inga frågor hur han ser på rysk inblandning i valrörelsen, konstaterad av USA:s underrättelsetjänster. Tidigare har han gått från att inte tro på det, till att vara skeptisk, till att säga att Ryssland kan ha blandat sig i.

I dag publicerar tidningen Washington Post en detaljerad skildring av hur Obamaadministrationen hanterade uppgifter från CIA om den ryska inblandning i valet som uppgavs pågå på direkt order från president Vladimir Putin med syfte att hjälpa Trump att segra.

Obamas försiktighet att svara Ryssland frustrerade hans demokratiska partivänner, medan, enligt Washington Posts rapportering, det fanns ledande republikaner som tvivlade på uppgifterna och andra underrättelsemyndigheter än CIA som ville ha mer kött på benen innan USA agerade.