Sifo: Alliansens väljarstöd sjunker

2:37 min

Alliansens stöd bland väljarna sjunker till bottennivåer, 38 procent i juni. Det är den lägsta siffran sen valet, enligt Svensk väljaropinion, den sammanställning av olika opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

Centerpartiet får var tredje alliansröst i denna mätning. Partisekreteraren Michael Arthursson ser framför sig en stor utmaning.

– Jag kan inte säga att jag är orolig men det krävs mycket för att vända på det. Centerpartiet har själva gått igenom svåra perioder och lyckats ta sig ur dem och jag är övertygad om att alliansen också kan göra det, säger Arthursson.

Det är framför allt Moderaternas låga opinionssiffror som förklarar alliansens tillbakagång. För M handlar junisiffrorna om ett bottenrekord sen valet: 16,3 procent skulle rösta på partiet i dag.

Det är en liten minskning jämfört med förra månaden, men ett tapp på över fem procentenheter sen Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med Sverigedemokraterna i januari.

SD befäster sin andraplats i Sifos junisammanställning, med 18,6 procent, lika stort stöd som partiet hade i maj.

Kristdemokraterna backar återigen till 3 procent. Partiet har legat under riksdagsspärren i drygt två år nu.

Liberalerna ligger stabilt på 6 procent medan Centerpartiet minskar något sen förra månaden och får nu 12,7 procent. Frågan är om partiets tidigare uppgång nu stannat av.

– Nej, det är ingen som vet var taket ligger och jag tror ingen förväntar sig att ett parti ska öka i opinionsmätningarna en procentenhet varje månad, säger Michael Arthursson.

– Nu har vi nått en ny nivå jämfört med tidigare och det är en bra plattform för oss att gå vidare på, säger han.

Bland de rödgröna partierna ökar Socialdemokraterna något och får 28,4 procent av väljarsympatierna.

Ökar gör också Miljöpartiet som nu hamnar på 4,2 procent.

Vänsterpartiet får samma stöd som förra månaden, 7,9 procent.

Alliansen som helhet får alltså 38 procent, det rödgröna blocket 40,5. Michael Arthursson tror ändå på en alliansseger 2018.

– Det handlar om att lägga fokus på vad som krävs för att vi ska vinna. En viktig ingrediens då är fler gemensamma politiska besked i olika sakfrågor så att svenska folket får en bättre bild av vad som kommer att hända nästa mandatperiod om alliansen då regerar Sverige.

Tror du att splittringen i regeringsfrågan, om man ska stödja sig på SD eller inte, att det spelar in i det här försvagade stödet för alliansen?

– Ja, naturligtvis blir det svårare att få en uppfattning om hur alliansen kommer att agera när det finns olika besked. Det behöver vi se till att klara ut, säger Michael Arthursson.