Hultsfred fortsätter neka nyanlända stöd – trots hot om böter

2:27 min

Hultsfreds kommun tänker fortsätter att neka nyanlända försörjningsstöd, trots hot om miljonböter och polisutredning om tjänstefel.

Robert Andersson är sektionschef över avdelningen arbete och integration vid Hultsfreds kommun och han ser inte att det finns resurser att öppna socialtjänstens flyktingmottagning innan årsskiftet. 

– Tanken är att vi under hösten ska förbereda ett öppnande. Vårt önskemål är att vi kan öppna 1 januari 2018. Att öppna tidigare skulle bara drabba de personer som redan är här, säger han.

Det var i julas som politikerna i Hultsfreds krisledningsnämnd beslutade att stänga socialtjänstens mottagning för nyanlända. Det betyder att nyinflyttade nekas försörjningsstöd – det som tidigare kallades socialbidrag – och på det sättet bryter kommunen medvetet mot socialtjänstlagen.

Runt årsskiftet var inflyttningen så hög att socialsekreterarna inte klarade av situationen enligt Robert Andersson. De nyanlända som flyttar till Hultsfred använder sin rätt att bosätta sig var de vill istället för den kommun de anvisats till.

Kommunen har nu bostadsbrist, trångboddhet och mycket långa köer till barnomsorg och svenskaundervisning.

– Man kan dra en liten parallell där till Sveriges flyktingmottagande. Sverige sa ju att man stängde igen gränserna vilket man kanske inte gjorde i praktiken, men man gjorde det väldigt mycket svårare att komma hit, och det har vi gjort också, säger Robert Andersson.

– Vi har sagt att det är svårt att komma till Hultsfred just nu. Vi har dragit in och blivit restriktiva. Så det blir lite dubbelmoral när man säger att Hultsfred har gjort fel. Ja det har vi, men i så fall har Sverige också gjort fel, fortsätter han.

I maj beslutade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att kommunen måste betala en miljon om de inte slutar bryta mot lagen innan den första september och för några veckor sen beslutade åklagarkammaren i Malmö att politikerna som tog beslutet ska utredas för tjänstefel, något mycket ovanligt.

Socialdemokraten Rosie Folkesson är en av de som riskerar att dömas.

– Jag tycker det känns konstigt att vi som tagit emot så många ska bli utredda, när det är kommuner som inte gör sin plikt åt andra hållet, säger hon.

Nu ligger ansökningar om försörjningsstöd till 265 personer på hög i Hultsfred. Inflyttningen har börjat mattas av, några har blivit vräkta för att de inte kunnat betala hyran.

En av dem är Sherko Biro och hans familj som nu har hittat både bostad och jobb i Strömstad.

– Allt är bra nu, men jag kan inte rekommendera någon att flytta till Hultsfred, säger Sherko Biro.