Sagnias jättehopp gav svenskt avancemang

4:56 min

Sverige var illa ute i lag-EM. Det såg ut att bli en rysare i stafetterna om vilka tre länder som skulle nå högsta divisionen. Då slog Khaddi Sagnia till med ett längdhopp på 6,52 i kraftig motvind.

– Så himla härligt. Vi vann hela och är vidare till Super League, säger Sagnia till Radiosporten.

Sverige låg på tredjeplats efter första tävlingsdagen i andradivisionen av lag-EM. Med en starkare andradag på pappret var det många som räknade med en ganska stabil topp 3-placering för Sverige, vilket krävdes för att avancera till friidrottens Super League. 

Men flera mindre misslyckade svenska insatser samtidigt som Finland, Schweiz och Turkiet imponerade gjorde att det blev en rysare in i det sista. När Sverige var på väg att halka ned på en fjärdeplats så klippte Khaddi Sagnia till med 6,52 i sitt tredje längdhopp.

– Den som imponerar allra mest är Khaddi. Hon har två meters motvind och träffar inte ens plankan, det är över 6,70 i effektiv hopplängd, definitivt. Hon visar fin form. Härligt att se att Khaddi är tillbaka. Hon vänder på den här tävlingen, säger Radiosportens expert Miro Zalar.

Sagnia var mycket nöjd att slå till i det pressade läget.

– Det var otroligt skönt för mig att få till det hoppet. Så himla härligt. Vi vann hela och är vidare till Super League. Härligt att jag också kunde leverera, säger Sagnia.

Det var en svår tävling med mycket motvind.

– Det kändes som det var någon som drog bak mig när jag sprang, säger hon.

När Sverige sen kom före Turkiet i damernas stafett 4x400 meter säkrade Sverige avancemanget till Super League. När herrstafettlaget sedan imponerade med en fjärdeplats så vann Sverige dessutom  till och med segern i andradivisionen. 

– Man får ett otroligt lyft när man kommer upp till högstaligan, säger Zalar.

Lyssna på expertens analys här nedan

Frågan är hur Sverige nu ska undvika att trilla tillbaka ned till andraligan utan i stället etablera sig i Super League där de tolv bästa nationerna i Europa deltar.

– Det gäller att vi blir bättre i de grenarna som tidigare var vårt koncept, teknikgrenarna framförallt hopp. Det som hänt är att kastarna tagit enorma kliv framåt. Även i medel- och långdistans där vi är grymt duktiga taktiskt, säger Zalar och fortsätter:

– Jag tror att framtiden är ljus. Svensk friidrott går väldigt mycket framåt. Fler kommer ta klivet och etablera sig i senioreliten, säger Zalar. 


 

1. Sverige, 320,5 poäng

2. Finland, 314,5 poäng

3. Schweiz, 305,5 poäng