Regeringen i Albanien tycks behålla makten

1:22 min

Socialistpartiet under ledning av premiärminister Edi Rama ser ut att behålla regeringsmakten i Albanien efter det parlamentsval som hölls i går. Ett definitivt resultat väntas senare i dag. Men även om valet beskrivits som viktigt för landets strävan mot ett EU-medlemskap valde många albaner att stanna hemma.

"Rösta rösta rösta", skrev premiärminister Edi Rama på mikrobloggen twitter i går förmiddag men det verkar inte ha hjälpt. När vallokalerna stängde klockan sju på kvällen valde man att förlänga röstningstiden en timme för att ge fler chansen. Ändå nådde valdeltagandet enligt preliminära siffror bara upp till runt 45 procent. För fyra år sedan låg siffran på 53 procent. Kanske spelade i går värmen in. I Tirana var det som mest 36 grader varmt.

Valresultatet väntas senare i dag men när rösterna vid midnatt började räknas såg premiärminister Edi Rama och hans Socialistparti som väntat ut att behålla regeringsmakten. Frågan nu är om de kommer få egen majoritet. På andra plats hamnar det konservativa Demokratiska partiet.

Sedan den hårdföra kommunistregimens fall i början på 90-talet är det de två partierna som dominerat albansk politik som ofta präglats av ett mycket oförsonligt debattklimat. Under flera månader tidigare i år bojkottade det Demokratiska partiet arbetet i landets parlament. Bland annat befarade man att valet inte skulle gå rätt till.

I går rapporterades flera fall av misstänkt röstköp och inrikesministeriet satte upp ett särskilt telefonnummer dit man kunde ringa in och anmäla oegentligheter. Ändå verkar valet jämfört med tidigare år ha gått mestadels korrekt till.

Målet för såväl regering som opposition är ett framtida EU-medlemskap. Albanien blev kandidatland 2014 men några förhandlingar har ännu inte inletts. Bland annat kräver EU att landets rättsväsende ska göras fritt från korruption. Det kommer bli en av de viktigaste frågorna för den nya regeringen.

En annan är att återfå albanernas tro på en framtid i det egna landet där fattigdomen, arbetslösheten och korruptionen är utbredd. Många albaner visar sitt missnöje genom att helt enkelt lämna landet. 2015 sökte över 50 000 albaner asyl i Tyskland.