Personlig tränare kritisk till PT-utbildningar

1:04 min

Personlig tränare är ingen skyddad titel och kräver ingen utbildning. Ehsan Andesh, personlig tränare i Karlstad, bekymras över att så många köper tjänster från personliga tränare med bristfällig utbildning.

Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi, riktade i går riktade skarp kritik mot PT-utbildningarnas kvalitet i SVT Nyheter. Ehsan Andesh, personlig tränare, håller med om kritiken, och är också kritisk till att många köper tjänster av tränare som inte utbildat sig tillräckligt.

– Oftast är det så att de tror att de ska få något guld-kostschema, och se ut som personen i fråga som lagt upp bilder på sig själv. Men de vet inte hur länge personen har tränat, vad den äter, hur den äter... oftast har de här PT:na klara kostscheman som de skickar runt också, säger Ehsan Andesh.

Men visar det sig inte snart om man har kött på benen som PT?

– Jag tror det är svårt, faktiskt. När man ser personen tävla till exempel – det är väldigt vanligt att de här personerna tävlar i fitnesstävlingar – och man ser att den får bra placeringar, då blir det att de lätt köper det ändå.