Helsingborg

Svensk-danska tunnelplaner i ny prognos

5:10 min

Öresundsbron räcker för att klara trafiken i Öresundsområdet, åtminstone de närmaste 30 åren, men en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör skulle korta restiderna och vidga arbetsmarknaden i norra Öresundsregionen.

Det konstaterar en utredning som en dansk-svensk arbetsgrupp med representanter från Trafikverket, Sverigeförhandlingen och danska Transportministeriet har gjort där man för första gången har gjort en gemensam prognos av väg och tågtrafiken över sundet.

Trots att en ny förbindelse inte behövs för att klara trafiken så bedömer utredarna att det på sikt är allt för sårbart och att det därför finns skäl gå vidare med planerna.

– Regeringen har nu beslutat att gå ett steg vidare. Region Skåne är överens med de danska regionerna om att en ny förbindelse behövs, säger Henrik Fritzon (S), Regionstyrelsens ordförande.

Det är ett steg på vägen, men det dröjer innan en eventuell tunnel är på plats.

– Nu kommer regeringen att fortsätta utreda. Det skulle ta sex-sju år att bygga en tunnel. Efter ett beslut skulle vi kunna ha en H-H-förbindelse på plats om femton år, säger Henrik Fritzon (S).