Geasserádio

Ellos Deatnu kräver självbestämmande

7:29 min

Ellos Deatnu kräver självbestämmande där traditionellt fiske bedrivs i Tana älv. Det efter att Norge och Finland undertecknat ett avtal mellan länderna som påverkar lokalbefolkningens fiskerättigheter.

Avtalet undertecknades i fjol och har som huvudmål att bygga upp laxstammen i älven. Avtalet påverkar bland annat lokalbefolkningens traditionella fiskerättigheter. En av dom som ställer sig kritisk till avtalet är Áslat Holmberg, från Nuorgam.

– Bland annat påverkas jag på det sätt att min fiskerätt har förbjudits helt. Det på grund av att jag är student och bor inte heltid i området. Då får jag inte bedriva traditionellt fiske i Tana älven som jag tidigare fått. Laxfisket är ju på sommaren. Om jag ska jämföra detta med renskötsel så kan detta förbud liknas med att som renskötare/renägare förbjudas märka sina kalvar på sommaren, säger Áslat Holmberg om hur avtalet påverkar honom.

Tillsammans har Holmberg med de resterande i Ellos Deatnu gruppen, under söndagen, haft möte med lokalbefolkningen i Ohcejohká i Finland. Då diskuterades bland annat att de kräver att vattnet i Tana älv tillhör folket i området och inte borde ägas och förvaltas av staterna. Man kräver självbestämmande, säger Áslat Holmberg till Geasserádio.

Under en veckas tid har Ellos Deatnu gruppen bott i lávvu på en ö som kallas čearretsullu i Tanaälv. Ön har av gruppen förklarats vara ett moratorium där självbestämmande råder och traditionell samisk fiske bedrivs. Moratorium kommer gälla tills Norge och Finland öppnar upp för ett nytt avtal där man tar hänsyn till områdets traditionella fiske, berättar Holmberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio