Löfven i Kina – handel och mänskliga rättigheter i fokus

1:26 min

Statsminister Stefan Löfven har i dag träffat Kinas president Xi Jinping i Peking. Han lyfte fallet med de svenska förläggaren Gui Minhai som suttit fängslad sen hösten 2015. Men vill inte kommentera hur.

Statsminister Stefan Löfven inledde i dag sin tredagarsresa i Kina med ett möte med president Xi Jinping.

Flera svenska företag och statsråd är med på resan vars huvudsyfte är handel, förhoppning om ökad svensk export och kinesiska investeringar.

Men inför resan har det handlat mycket om frågan om mänskliga rättigheter och i synnerhet den fängslade svenska förläggaren Gui Minhai.

På en presskonferens efter mötet med presidenten tidigare i dag ville inte Stefan Löfven säga så mycket mer än att han lyft frågan om Minhai som suttit fängslad utan rättegång sedan hösten 2015. Till nyhetsbyrån TT säger han att det är ett viktigt fall och att det gäller att ta upp det på ett bra sätt och vid tillfälle som tjänar honom allra bäst, därför vill han inte kommentera frågan mer.

Gui Minhai drev ett förlag i Hongkong som bland annat ger ut regimkritisk populärkultur och misstänks ha kidnappats i oktober 2015 och sitter sedan dess fängslad utan rättegång i Kina. 617 dagar.

Inför statsministerns Kinaresa vädjade hans dotter i en intervju med TT till svenska regeringen att göra mer för hennes far. Hur han mår nu och var han är någonstans är okänt.

Efter mötet i dag skriver kinesisk media att presidenten vill ha starkare band med Sverige och öppnar upp för samarbete när det kommer till bland annat ren energi och grön ekonomi.