Tyskland kringgår avvisningsstopp – skickar afghaner till Norge

1:37 min

I Tyskland väcker motstridiga besked om avvisningar till Afghanistan förvirring och kritik. Genom att skicka afghaner till Norge kringgår myndigheterna ett tillfälligt stopp för avvisningarna, rapporterar tidningen Süddeutsche Zeitung i dag.

Skadorna på den tyska ambassaden i Kabul blev omfattande efter det stora sprängattentatet som krävde minst 150 människors liv för en knapp månad sedan. Det angavs som skäl till att avvisningar till Afghanistan tillsvidare ställdes in. Ambassadpersonalen hade inte möjlighet att ordna logistiken.

Men det uppfattades också som ett svar på den massiva kritiken mot transporterna med afghaner som inte beviljas skydd i Tyskland, som genomförts regelbundet sedan i vintras. Från flera håll hävdas att det är oförsvarligt att avvisa människor till Afghanistan där säkerhetsläget är värre än på flera år och kontinuerligt försämras.

Förbundskansler Angela Merkel förklarade att man skulle invänta en ny lägesrapport om situationen i landet innan avvisningarna kunde återupptas. Rapporten väntas tidigast i juli. Ändå visar det sig nu att 41 afghaner, efter att avvisningarna från Tyskland avbröts, har förts till Norge. Därifrån ska de flygas vidare till Afghanistan, eftersom det inte råder avvisningsstopp från Norge.

Enligt uppgifterna i tidningen Süddeutsche Zeitung sker avvisningarna i enlighet med Dublinförordningen och är formellt korrekta, eftersom personerna först sökte asyl och fick avslag i Norge. Men kritiker hävdar att tyska myndigheter bryter mot avsikten i stoppet genom att fortsätta avvisningarna på omväg via Norge.

Den motsägelsefulla hanteringen ses mot bakgrund av den begynnande valrörelsen i Tyskland och uppfattas som ett försök att reagera både på kritiken mot avvisningarna och kraven på hårdare tag efter avslag på asylansökningar.